Dunne buizen afkortmachine

Wat was de uitdaging voor High Tech Alliance?

De dunne buizen afkortmachine is een machine voor het nauwkeurig op lengte maken van roestvaststalen buizen met een zéér dunne wanddikte.

De behoefte om te produceren volgens het high mix low volume productie principe speelt bij veel productiebedrijven. De operationele omgeving wordt zoveel mogelijk “lean” ingericht en de productiemachines moeten passen in deze filosofie. De al jaren bestaande werkwijze en productiemachines kunnen hier vaak niet op worden aangepast of de aanpassingen zijn erg duur. Nieuwe productiemachines worden specifiek ontwikkeld voor hun toepassing en uitgerust met state of the art technologie. Daarbij worden de productiemachines ook voorzien van de nieuwste wensen en eisen volgens de laatste inzichten vanuit het proces en techniek.

De door High Tech Alliance ontwikkelde dunne buizen afkortmachine is hier een mooi voorbeeld van. Deze machine is zodanig ontworpen dat deze snel kan wisselen tussen verschillende lengten en diameters van het buis product. De lengte, de diameter en het aantal te produceren producten wordt ingegeven in de machine. Vervolgens haalt de machine volledig automatische het juiste buis product uit het magazijn, plaatst deze in de machine en maakt hiervan de gevraagde producten. Onbemand en on-demand produceren, indien nodig 24/7 en steeds met dezelfde hoge nauwkeurigheid en topkwaliteit. Met lean produceren wordt maximaal waarde toegevoegd en verspillingen teruggebracht. Met deze lean productiefilosofie zijn verbeteringen in productieresultaten van 25% en meer niet langer ondenkbaar.

Wat was de rol van High Tech Alliance?

Een lean productieomgeving creëer je niet in één keer. Het is een traject dat stapje voor stapje wordt gerealiseerd. Bij lean produceren gaat niet om één machine, het gaat om het gehele productieproces. De technici van High Tech Alliance kijken eerst samen met de klant naar de vraag, waar wil het bedrijf of de productieomgeving naartoe. Vervolgens wordt het proces in kaart gebracht en gekeken naar de huidige situatie. Dit wordt allemaal vastgelegd in een procesmap. Van daaruit kijken we naar het “laaghangende fruit”. Het is namelijk belangrijk om snel successen te boeken, resultaten laten zien van de inspanningen om draagvlak te creëren. Vervolgens gaan we kijken naar het proces gedeelte waar de meeste winst te behalen valt. Aan de hand daarvan is de dunne buizen afkortmachine gespecificeerd, ontwikkeld en gebouwd.

Hoe verliep het project?

De belangrijkste activiteit voorafgaand aan de ontwikkeling van deze dunne buizen afkortmachine was het creëren van draagvlak voor de lean filosofie onder de productiemedewerkers. Zij denken al snel dat het hun baan gaat kosten, maar dat is niét het doel van lean. Het doel is waarde toevoegen, processen en kwaliteit verbeteren, waardoor hogere bedrijfsrendementen en juist groei van het bedrijf mogelijk is. Technisch was deze machine ook zeker een uitdaging voor de technici van High Tech Alliance, de snelheid, nauwkeurigheid en de productvarianten waren hiervoor voldoende ingrediënten.

De toegevoegde waarde van High Tech Alliance

In dit project heeft High Tech Alliance niet alleen een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en realisatie van de machine, maar niet minder belangrijk was onze rol in het voortraject. In het voortraject werd het gehele proces in kaart gebracht en de lean filosofie uitgedragen.

Het resultaat van de samenwerking

De uiteindelijke resultaten mogen er dan ook zijn. De klant heeft zijn eerste stappen gezet naar zijn lean productieomgeving. Er werd als snel resultaat behaald door het oppakken van snelle en minder gecompliceerde verbeteringen tegen relatief lage kosten.

Benieuwd wat High Tech Alliance voor u kan betekenen?

Neem contact met ons op en leg uw probleem voor. Wij kijken graag samen met u om ook uw productieproces te verbeteren.

Deel jouw uitdaging