Productontwikkeling en machinebouw met 3D-printing

Wil je ondersteund worden bij de ontwikkeling van technische projecten en producten? Dan kan additieve manufacturing, een van onze specialiteiten, de geschikte oplossing zijn. Additieve manufacturing wordt ook wel 3D printing genoemd. Met additieve manufacturing worden lichtere, sterkere en complexe onderdelen en systemen geproduceerd. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos. Denk aan het ontwikkelen van prototypes, het verbeteren van ontwerpen en optimalisatie van bestaande systemen en producten. Dit maakt 3D-printing bij High Tech Alliance een belangrijk onderdeel binnen het vakgebied van machinebouw en productontwikkeling.

Hoe werkt 3D-printing?

Bij 3D printing wordt een digitaal ontwerp omgezet naar een tastbaar (3dimensionaal) product. Met deze additieve manufacturing technologie bouwen driedimensionale modelgegevens een product op door middel van superfijne laagjes. Laagje voor laagje smelt aan elkaar, zodat uiteindelijk het product ontstaat. De engineers van High Tech Alliance ontwerpen het productmodel in 3D-CAD, waarna deze ontwerpen door de 3D-printer worden geprint.
Bij technische projecten met complexe uitdagingen is het 3D-ontwerp voor additive manufacturing cruciaal. High Tech Alliance kan vanuit een 3D-bestand onderdelen printen, ongeacht hun complexiteit!

Voordelen additive manufacturing voor machinebouw en productontwikkeling

Waarom additieve manufacturing inzetten voor machinebouw en productontwikkeling? Deze methode is zeker in de prototypefase voordelig: je creëert snel, met weinig voorbereidingstijd een representatief en stevig product, dat licht van gewicht is en met minder productieafval. Deze methode kan ook uitstekend ingezet worden voor producten welke daardoor minder op voorraad gehouden hoeven worden en dat voor een prima kostenplaatje.

Metaal 3D printen

High Tech Alliance kan met additieve manufacturing producten verzorgen van verschillende metalen als:

 • Aluminium
 • Brons
 • Roestvaststaal
 • Titanium
 • Inconel

Kunststof 3D printen

High Tech Alliance kan door middel van 3D-printen producten verzorgen uit verschillende kunststoffen, zoals:

 • Nylon (PA)
 • Polycarbonaat (PC)
 • Koolstofvezels (carbon)
 • Thermoplastisch elastomeer (TPE)
 • Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)
 • Polylactide (PLA)
 • en zelfs hout!

Met nauwkeurigheden van ±0,1mm of nog kleiner. De additieve manufacturing is een goede methode voor een laatste check van het 3D-ontwerp, concept of prototype. Corrigeren is relatief eenvoudig.

Niet inzetten voor massaproductie

Additive Manufacturing heeft niet alléén maar voordelen, zo is het proces nog niet geschikt voor massaproductie, maar zeker voor enkel stuks en kleine tot middelgrote serieproductie een prima proces. Daarnaast, afhankelijk van de gewenste uitstraling moeten er extra kosten gemaakt worden voor nabewerking, wat vaak niet nodig is bij de conventionele productietechnieken.

3d-2

High Tech Alliance produceert met 3D-printing

Additieve manufacturing is een perfecte productiemethode om in te zetten bij het snel maken van een prototype. Door het inzetten van 3D-printen bij het maken van machineonderdelen wordt tijdens het assemblageproces tijd bespaard. Het 3D-printen maakt de productie mogelijk van onderdelen die traditioneel uit veel componenten bestaan. Dankzij de geavanceerde technologie kunnen assemblages en lasverbindingen verminderd worden. Wil je gebruik maken van deze snelle methode via High Tech Alliance, dan weet je zeker dat je kosten bespaart! Wil je meer informatie over additieve manufacturing en 3D-printing, neem dan contact met ons op.