Vision camera systemen in productiemachines

Een van de specialiteiten van High Tech Alliance is het ontwikkelen en bouwen van productie machines en productielijnen waarbij machine vision camera systemen, ofwel beeldherkenning software, zijn geïntegreerd. Vision camerasystemen worden ingezet om diverse controle- en meetfuncties uit te voeren en voor positiebepaling van producten voor het aansturen van een robot of ander handling systeem. Beeldherkenningssoftware is toepasbaar binnen elke branche. In de semiconductor, farmacie, tuinbouw en automobielbranche, speelt het kwaliteitsaspect een steeds grotere rol. Zero tolerance (geen uitval) is steeds vaker een gestelde eis bij de toepassing van machine vision camera systemen.

Machine Vision Camera als controle- of meetsysteem

Machine vision camera systemen worden bij productie- of assemblage processen ingezet voor diverse doeleinden. Minder uitval, een betere procesbeheersing, het opsporen van fouten, sorteren of afwijkingen in producten of het creëren van betere werkomstandigheden zijn hier voorbeelden van. Kleine toleranties, snelle verplaatsingen en afwijkingen die met het menselijk oog niet waarneembaar zijn: vision systemen detecteren het zonder enig probleem. Dit kan een enorme verbetering betekenen voor het productieproces en de kwaliteit van het eindproduct.

Vision camera systemen in combinatie met robotsystemen

Ook voor de aansturing van robots en andere handling systemen worden vision systemen gebruikt. Zo detecteert het vision systeem bijvoorbeeld de positie van een product op een lopende band of toevoersysteem. Deze informatie sturen ze door naar de robot, zodat deze weet hoe ze het product op moeten pakken. Een goede communicatie tussen het vision systeem en de robot is hierbij zeer belangrijk. Het vereist zowel gedegen kennis van vision systemen als robotica. De engineers van High Tech Alliance beheersen beide disciplines. Zij programmeren de robot op de juiste manier en zorgen voor een goede integratie met het vision systeem en de overige machine functies.

Deel jouw uitdaging

Verlichting is KEY bij machine vision camera systemen

Een vision systeem valt of staat met de juiste verlichting. Klopt de verlichting niet, dan zijn hoogwaardige camera’s, software en hardware nutteloos. De juiste belichtingshoek, kleurenspectrum, intensiteit en invloeden van omgevingslicht zoals verlichting van gebouwen en daglicht zijn van groot belang. Het draait om de perfecte mix en afstemming van alle machine vision camera componenten voor de betreffende toepassing. High Tech Alliance heeft ruime ervaring op dit gebied en selecteert de juiste componenten om deze te integreren in de uiteindelijk machine oplossing.

 

Globaal gezien onderscheiden we 3 type vision camera’s:

  • 3D-camera; een 3D-camera maakt het mogelijk informatie van een object driedimensionaal vast te leggen met behulp van 3D-laserprofilering. Dit is toepasbaar bij complexe productoppervlakken.
  • Area scan camera; deze camera wordt gebruikt in de meeste machine vision camera-oplossingen. Bij bewegende objecten kan dit cameratype moeilijk inspecties uitvoeren. Een Area scan camera is dan ook het meest geschikt voor toepassingen waar het object stilstaat, al is het maar een fractie van een seconde.
  • Line scan camera; deze camera bouwt beelden op met één pixelrij tegelijk. Hierdoor kan de camera doorlopend en onbeperkt beelden maken met een veel hogere resolutie dan de Area scan camera in 2D en 3D. Het is een ideale camera voor snelle continue toepassingen. Denk aan documentscanning, printinspectie, inspectie van papier, aluminium, staal of glas en bij gedetailleerde inspecties waarbij metingen in microns moeten worden uitgevoerd. Dit is allemaal mogelijk met een machine vision camera.
  • Overige camera en vision-sensoren; naast bovengenoemde voorbeelden zijn er nog vele andere smart camera’s, vision-sensoren en scanners voor specifieke toepassingen. Deze kunnen zowel stand-alone als geïntegreerd in intelligente en geautomatiseerde productieomgeving worden toegepast.

Onze aanpak binnen machine vision camera systemen

Het doel van High Tech Alliance is om samen met de klant productieprocessen door middel van machine vision camerasystemen te realiseren of verbeteren, zodat de kwaliteit van het product of stabiliteit van het productieproces toeneemt. Het goed en zorgvuldig analyseren van het probleem of de vraag is van essentieel belang om tot de beste conceptkeuze te komen. High Tech Alliance is jouw kennispartner en denkt graag mee over een passend concept voor jouw situatie.

Waarom kiezen voor machine vision camerasystemen?

Naast het bedenken, ontwerpen en realiseren van klantspecifieke machinebouw is machine vision camera engineering een van de specialismen van High Tech Alliance. Er is heel veel mogelijk met machine vision camera systemen, zoals; meten, controleren, sorteren, positioneren, detecteren, etc.

Dit allemaal volledig geautomatiseerd en geïntegreerd in uw machine oplossing wat zorgt voor een constante product-en proceskwaliteit. Is er behoefte aan een vrijblijvend brainstorm gesprek over de huidige productiesituatie? Neem dan contact met ons op.

Onze visionspecialisten hebben veel praktijkervaring in verschillende industrieën waar gebruik gemaakt wordt van machine vision camera techniek. Uitdagende vraagstukken zetten we graag om in goede technische oplossingen.